Lange termijn markt dragen David Rosenberg waarschuwt beleggers de beurs en bitcoin zijn enorme bubbels.

De econoom en strateeg haalt de overvolle handel

De econoom en strateeg haalt de overvolle handel aan te midden van een economisch moeilijke achtergrond voor zijn zorgen.

“Gebaseerd op ons [beurs] waarderingswerk, zijn wij overal 20% tot 30% overgewaardeerd op basis van een heleboel verschillende metrieken,” vertelde de Rosenberg Research voorzitter vorige week aan CNBC’s “Trading Nation”.

Rosenberg, die als hoogste Noord-Amerikaanse econoom van Merrill Lynch vanaf 2002 tot 2009 diende, is gekend voor zijn pessimisme in de loop van de afgelopen verscheidene jaren. In 2019 vertelde hij beleggers dat een recessie vrijwel onvermijdelijk was.

Hij verzachtte zijn marktnegativiteit afgelopen voorjaar bij “Trading Nation” – hij beweerde dat hij geen aandelen haatte omdat de ongekende steun van de Federal Reserve jaren kon duren. De sleutel is nu, volgens Rosenberg, om waakzaam te zijn.

“Waarschijnlijk zal het niet snel exploderen”

“Wat de boot bij elkaar houdt, is in principe nul rente. Zolang de tarieven blijven waar ze zijn, tenzij we een echte dramatische terugtrekking in de economische activiteit hebben, zal deze zeepbel waar we in zitten waarschijnlijk niet snel barsten,” zei hij. “We moeten begrijpen dat we wel in een zeepbel investeren.”

De belangrijkste indexen beginnen in 2021 in een recordgebied. S&P 500 en Dow sloten op het hoogtepunt van alle tijden op donderdag en schommelden respectievelijk 16,3% en 7,3% in het afgelopen jaar. De techneut Nasdaq miste een nieuwe recordhoogte met een haartje, maar had zijn beste jaar sinds 2009 – een stijging van bijna 44%.

Rosenberg vermijdt ook de bitcoin, die ook net een monsterloop heeft voltooid. Hij haalde in het weekend voor het eerst 30.000 dollar en sloot 2020 af op recordhoogte. De cryptocurrency sprong 305% dit jaar, voor zijn beste jaarlijkse prestaties sinds 2017.

“De parabolische beweging in bitcoin in zo’n korte tijd, zou ik zeggen voor elke veiligheid, is hoogst abnormaal,” zei Rosenberg, die het nu als de grootste marktbel beschouwt.

Rosenberg van plan om de winnaars van vorig jaar te vermijden

Voor de komende 12 maanden is Rosenberg van plan om de winnaars van vorig jaar te vermijden. Zijn hoogste strategie omvat achterblijvers nut en energie.

“Wat ik eigenlijk wil doen in het kader van deze bruisende aandelenmarkt is investeren in de gebieden die niet bruisend zijn en die veel inhaalpotentieel hebben,” zei hij. “Ze bestaan wel.”

Maar er is een uitzondering: Goud, dat net zijn beste jaar in een decennium heeft afgesloten. Rosenberg ziet het als een veilige haven.

“Het heeft 1/5 van de volatiliteit die bitcoin doet,” zei Rosenberg. “Ik ben erg optimistisch over goud, en ik blijf optimistisch over goud.”

Het edelmetaal eindigde het jaar op 1.895,10 dollar per ons, een fractie van een procent onder het hoogste niveau van alle tijden.